​Puolueet

Puolueella tarkoitetaan puoluerekisteriin merkittyä rekisteröityä yhdistystä. Puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, joiden varsinaisena tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen. Rekisteröityneellä puolueella on oltava yleisohjelma. Kannatuskyselyjen avulla selvitetään, mitä kansalaiset puolueista ajattelevat.

​Puolueet ja eduskuntaryhmät

Edustuksellisessa demokratiassa kansalaiset voivat osallistua valtiolliseen ja kunnalliseen toimintaan puolueiden kautta, sillä puolueet (ja valitsijayhdistykset) asettavat ehdokkaat vaaleihin. Puolueet tarjoavat äänestäjäkunnalle ohjelma-, toiminta- ja henkilövaihtoehtoja, joista kansalaiset voivat valita haluamansa.

Puolue määritellään puoluerekisteriin merkityksi rekisteröidyksi yhdistykseksi. Puoluerekisteriin merkittävällä puolueella tulee olla yleisohjelma, jossa on esitetty ne puolueen keskeiset periaatteet ja tavoitteet, joilla se haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja poliittiseen päätöksentekoon. Puolue menettää paikkansa rekisterissä, kun se ei ole saanut kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa yhtään kansanedustajan paikkaa. Puoluerekisteriä ylläpitää oikeusministeriö.

Kansanedustajat muodostavat puolueittain eduskuntaryhmiä, joiden merkitys käytännön eduskuntatyössä on keskeinen. Kukin eduskuntaryhmä valitsee itselleen puheenjohtajiston ja mahdollisesti muita toimielimiä. Laki ei velvoita kansanedustajaa liittymään eduskuntaryhmään, mutta tavallisesti jokainen kansanedustaja työskentelee osana oman puolueensa eduskuntaryhmää.

Puolueiden toiminnasta säädetään puolue​laissa ​​(10/1969), jossa säädetään myös puoluetuista. Valtio avustaa puolueita puoluetuella, jota jaetaan eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella. ​​Puoluetuen myöntää hakemuksesta valtioneuvosto ja sen käyttöä valvoo Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Pohtiva – poliittisten ohjelmien tietovaranto​  sisältää suomalaisten puolueiden ohjelmia sekä muita keskeisiä poliittisia tekstejä alkaen vuodesta 1880.

​Vaalikampanjat

Puolueiden vaalikampanjoiden perustana ovat vaalilauseet ja vaaliohjelmat. Vaalikampanjaa puolueet ja ehdokkaat käyvät televisiossa, radiossa, lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja toreilla. Vaalikampanjoiden avulla tavoitellaan niin liikkuvia äänestäjiä kuin myös kannastaan ja ehdokkaastaan varmoja äänestäjiä.

Lähes kaikki puolueet ovat laatineet eduskuntavaaleja varten vaaliohjelman. Vaaliohjelmat ja vaalikampanjat löytyvät puolueiden omilta verkkosivuilta.

​Kannatuskyselyt

Kannatuskyselyjen avulla saadaan tietoa siitä, mitä kansalaiset puolueista ajattelevat ja miten he aikovat vaaleissa äänestää. Median teettämien julkisten puoluekannatusmittauksien tietoja seuraavat niin äänestäjät, puolueet kuin ehdokkaatkin.

Vaalien tuloksiin verrattuna kannatuskyselyt ennakoivat melko hyvin tulevaa. Muutokset äänestyskäyttäytymisessä voivat kuitenkin olla nopeita kuten ilmeni ​​esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.