Hyödyllisiä verkkosivustoja
Nuorten eduskunta -sivusto
Nuorten eduskunta -sivustolle on koottu nuorille suunnattua tietoa eduskunnasta ja sen toiminnasta.
Siirry Nuorten eduskunta -sivustolle.
Näin lakeja tehdään Suomessa -sivusto
Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lakeja. Lain tekemisessä on monta eri vaihetta, jotka esitellään eduskunnan verkkosivuston Näin lakeja tehdään Suomessa -osiossa. Klikkaa kohdat auki vaihe vaiheelta ja katso, miten laki syntyy. Aineisto sopii käytettäväksi yhdessä yllä olevan Lainsäädännön kiemuroita – miten laki syntyy? -videon kanssa.
Avaa Näin lakeja tehdään Suomessa -sivusto.
Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari -sivusto
Eduskunnan verkkosivuston Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari -osiossa tarkastellaan maamme historiallisia vaiheita, tasavallan vaikeaa alkua sisällissodan jakaessa kansakuntaa, parlamentarismin kasvukipuja seuraavilla vuosikymmenillä, selviytymistä sota-ajoista ja paluuta arkeen, nykyisten valtasuhteiden muutosten taustaa sekä viriävää arvokeskustelua ja varautumista tulevaisuuden haasteisiin.
Tutustu Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari -sivustoon.
Päätöksenteon harjoittelua ja simulaatioita
Verkossa on useita toiminnallisia malleja, joiden avulla oppilaat voivat perehtyä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja eduskunnan toimintaan.
Nuorten parlamentti
Nuorten parlamentti -toiminta on tarkoitettu vain kouluille. Toimintaan osallistuvat peruskoulun päättöluokkien oppilaat ja usein toiminta tapahtuu koulujen parlamenttikerhoissa. Toiminta huipentuu kerran kahdessa vuodessa eduskunnassa pidettävään Nuorten parlamentin täysistuntoon. Lue lisää Nuorten parlamentista.
Valiokuntasimulaatio
Yläkouluikäiset oppilaat voivat harjoitella yhteiskunnallista päätöksentekoa ja kansanedustajana toimimista myös valiokuntasimulaatiossa. Toiminnallinen simulaatio osallistaa oppilaita ja ylittää oppiaineiden rajat. Simulaation ovat suunnitelleet Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Marja-Riitta Takala.
Lue lisää valiokuntasimulaatiosta ja tutustu sen ohjeisiin.
DIGIDEMO
Lukiolaisille tarkoitettu digitaalinen oppimisympäristö DIGIDEMO jakaantuu viiteen episodiin, joista kukin käsittelee yhtä lukion laaja-alaista osaamisaluetta. Kolmas episodi käsittelee eduskuntaa. Siinä opiskelija toimii kansanedustajan roolissa ja elää läpi tasa-arvoisen asevelvollisuuden lainsäädäntöprosessin virtuaalisessa eduskunnassa.
Lue lisää episodeista DIGIDEMON sivuilta.
Vierailulle eduskuntaan tai veteraanikansanedustaja koululle
Eduskunta ottaa mielellään vastaan vierailijoita, ja koululaisryhmiä käy Eduskuntatalossa päivittäin. Paikan päällä vierailemisen lisäksi eduskuntaan voi tutustua etäoppitunnilla, virtuaalikierroksella tai pyytämällä vieraan omalle koululle.
Opastettu kierros Eduskuntatalossa
Opastettu kierros kestää 45 minuuttia ja sen aikana ryhmäsi tutustuu Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan. Tule opastetulle kierrokselle Eduskuntataloon.
Koulujen vierailuajat toukokuulle ovat varattavissa erillisellä linkillä varausjärjestelmästä. Koulut voivat tiedustella linkkiä eduskunnan opaspalveluista, osoitteesta oppaat(a)eduskunta.fi. Huomioithan, että toukokuun ajat avataan varattavaksi aina edellisen vuoden elokuussa.
Etäoppitunti eduskunnan toiminnasta
Etäoppitunti kestää noin 45 minuuttia ja se toteutetaan Teams-yhteyden välityksellä. Etäoppitunti käsittelee eduskunnan toimintaa, erityisesti lainsäädännön prosessin perusteita ja kansanedustajien työtä.
Varaa etäoppitunti.
Virtuaalinen kierros Eduskuntatalossa
Eduskuntataloon on mahdollista tutustua virtuaalisen 3D-kierroksen avulla. Eduskuntatalon virtuaalinen 3D-kierros tapahtuu omatoimisesti. 3D-kierroksella pääsee tutustumaan muun muassa täysistuntosaliin, valtiosaliin, kahvilaan ja yleisölehtereille.
Tee virtuaalikierros Eduskuntatalossa.
Parlamenttikierros: veteraanikansanedustaja kouluvierailulle
Yli 90 entistä kansanedustajaa eri puolilta Suomea ovat valmiit vierailemaan kouluissa ja oppilaitoksissa ja osallistumaan koulujen demokratiakasvatukseen. Parlamenttikierrokset toteuttaa Veteraanikansanedustajat ry. Pyydä entinen kansanedustaja vierailulle.