Tiedotetta päivitetty 14.5. klo 17.20
EU:n monivuotista rahoituskehystä ja EU:n elpymisvälinettä koskeva ns. omien varojen päätös (HE 260/2020) käsitellään täysistunnossa ns. ainoassa käsittelyssä.
Tiistain 11.5. istunnossa alkanut keskustelu ja asian käsittely keskeytettiin varhain keskiviikkoaamuna 12.5. ja keskustelua jatkettiin keskiviikon 12.5. kello 14.00 ja 18.50 alkaneissa täysistunnoissa. Läpi yön jatkunut keskustelu keskeytettiin jälleen 13.5. klo 9.51 perustuslakivaliokunnan kokouksen vuoksi.
Asian pöydällepanosta tehtiin 12.5. ensimmäisessä täysistunnossa kaksi ehdotusta. Edustaja Kim Berg (sd.) ehdotti edustaja Matias Mäkysen kannattamana asian pöydällepanoa keskiviikkona 12.5. järjestettävään toiseen istuntoon. Edustaja Ari Koponen (ps.) puolestaan ehdotti edustaja Leena Merin (ps.) kannattamana pöydällepanoa perjantain 21.5. täysistuntoon. Ehdotuksista äänestettiin ja asian käsittelyä jatkettiin keskiviikon toisessa täysistunnossa.
Asiasta ei ollut keskiviikkona määräenemmistöä edellyttävää äänestystä. Eduskunta äänestää asiasta, kun keskustelu on käyty loppuun.
Torstai-aamuna perustuslakivaliokunnan kokouksen takia keskeytetty käsittely jatkui torstaina klo 20. Keskustelussa edustaja Vähämäki (ps.) ehdotti edustaja Simulan (ps.) kannattamana asian pöydällepanoa 30.6.2021 pidettävään täysistuntoon. Täysistuntoa johtanut varapuhemies Filatov totesi, että kun asiassa on jo kertaalleen tehty pöydällepano, sitä ei eduskunnan työjärjestyksen mukaan voi enää tässä vaiheessa tehdä. Tämän jälkeen Edustaja Tavio (ps.) esitti edustaja Tynkkysen (ps.) kannattamana, että puhemiehen menettely tulee saattaa perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi. Varapuhemies Filatov ilmoitti, että tässä vaiheessa keskustelu ja asian käsittely keskeytetään.
Eduskunta jatkoi perjantaina 14.5. asian käsittelyä. Täysistunnon alussa varapuhemies Filatov oikaisi päätöksensä, ettei EU:n omien varojen päätöksestä voi toista pöydällepanoa tehdä. Torstain täysistunnossa kansanedustaja Vähämäki (ps.) oli ehdottanut kansanedustaja Simulan (ps.) kannattamana asian pöydällepanoa 30.6.2021. Asiasta äänestettiin perjantaina. Eduskunta päätti jatkaa EU:n omien varojen päätöstä koskevaa käsittelyä äänin 68-38. Äänestyksen jälkeen asian käsittely jatkui.
Käsittelyä voi seurata suorana verkkolähetyksenä.
Käsittelyn pohjana valtiovarainvaliokunnan mietintö
Valtiovarainvaliokunta esittää, että eduskunta hyväksyy EU:n omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 tehdyn EU:n neuvoston päätöksen. Tämä ns. omien varojen päätös on vahvistettava kaikissa EU:n jäsenmaissa, jotta se voi tulla voimaan. Suomessa päätöksen vahvistamisesta tekee eduskunnan täysistunto.
Valtiovarainvaliokunta puoltaa omien varojen kokonaisuuteen sisältyvää päätöstä, jolla annetaan Euroopan komissiolle valtuus ottaa 750 miljardia euroa lainaa elpymisvälineen rahoittamiseksi. Valiokunnan arvion mukaan elpymispaketista pois jääminen ei ole Suomen edun mukaista, sillä yhdenkin maan poisjäänti saattaa johtaa hankkeen kariutumiseen.
Tiedote 5.5.2021: Valtiovarainvaliokunta: EU:n elpymispakettiin osallistuminen Suomen edun mukaista
Perustuslakivaliokunta arvioi aiemmin lausunnossaan, että asiassa on kyse merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille tosiasiallisesti rinnastuva järjestely, ja sitä koskeva ehdotus on eduskunnassa hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.
Annettuihin ääniin ei lueta tyhjiä eikä hylättyjä ääniä.
Tiedote 27.4.2021: Perustuslakivaliokunnan lausunto Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen hyväksymisestä on valmistunut
Menettelytapa täysistunnossa
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen esittelypuheenvuoron (10 min.) jälkeen keskustelu käydään etukäteen pyydettyjen puheenvuorojen osalta nopeatahtisena. Aluksi pidetään ryhmäpuheenvuorot, joiden pituus on enintään 5 minuuttia.
Muiden etukäteen varattujen puheenvuorojen pituus on enintään 5 minuuttia. Puhemiesneuvosto suosittaa, että myös nopeatahtisen keskusteluosuuden jälkeen pidettävät puheenvuorot kestävät enintään 5 minuuttia. Lisäksi puhemies voi myöntää harkitsemassaan järjestyksessä vastauspuheenvuoroja (1 tai 2 minuuttia).
Lue lisää EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja elpymisvälineen käsittelystä eduskunnassa