Arvoisa puhemies! Ensinnäkin kiitos sekä kristillisdemokraateille että sosiaalidemokraattiselle eduskuntaryhmälle ja keskustalle ja tietysti omalle ryhmälleni tästä tuesta. Ja sitten haluan nyt tässä vaiheessa myös vastata näihin perusteltuihin kysymyksiin, jotka tässä on esitetty. Muun muassa edustaja Multala esitti hyviä kysymyksiä.
Tässä saa sen käsityksen, että oikeusministeriö ei ikään kuin olisi tehnyt yhtään mitään. Näinhän se ei, hyvät edustajat, ole. [Leena Meri: Ei kai kukaan nyt niin sanonut!] Oikeusministeriö on toiminut koko ajan. Voin luetella, mitä nyt ollaan tehty: Eli viime syksystä lähtien on tehty yhteistyötä THL:n kanssa. THL on myös tässä asiassa erittäin keskeinen viranomainen, ja oikeastaan kysymys kuuluu, ovatko perussuomalaiset sitä mieltä, että meidän ei pitäisi kuunnella THL:ää? Sitä voitte miettiä. Lokakuussa oikeusministeriö lähetti kunnille ohjeistusta vaalien erityisjärjestelyistä. Tässä kuntakirjeessä korostettiin muun muassa, että kunnan on huolehdittava siitä, että äänestyspaikkoja on riittävästi, siitä, että ne ovat tiloissa, joissa voidaan pitää turvavälit, siitä, että ne voivat olla myös ulkona, siitä, että aukioloajat ovat mahdollisimman laajat, ja siitä, että vaalivirkailijoita rekrytoidaan riittävästi. Sitten helmikuussa lähetettiin nämä terveysturvallisuusohjeet, kun se työ oli saatu valmiiksi THL:n kanssa. Silloin kuntia ohjeistettiin muun muassa maskien käytöstä, turvaväleistä, siitä, että vaalivirkailijoiden pitää huolehtia siitä, että turvavälit pidetään, siitä, että tilassa on oltava mahdollisimman hyvä ilmanvaihto, siitä, että äänestäjien on asioitava äänestyshuoneistossa mahdollisimman joutuisasti, siitä, että asiointipisteet ja äänestyskopit sijoitellaan mahdollisimman väljästi niin, etteivät kulkureitit ruuhkaudu, siitä, että keskusvaalilautakunnan on hankittava riittävästi käsihuuhdetta, maskeja, muoviseinäkkeitä ja muita suoja- ja hygieniatarvikkeita kunnan vaaliviranomaisten tarpeisiin, sekä siitä, että äänestäjä saa ottaa oman kynänsä mukaan, käytössä on pleksilasit, pinnat puhdistetaan ja käsidesiä löytyy vaalipaikoista. Kuntia on myös laajasti koulutettu. Oikeusministeriön vaalivirkailijoille on järjestetty erilaisia koulutuksia, ja niihin on osallistunut lähes tuhat henkilöä. Olemme löytäneet yhdessä ratkaisuja hyvin moneen asiaan. On myös tehty ja toteutettu ja haluttu toteuttaa monia uusia toimia, kuten ulkoäänestystä ja drive-in-äänestyspisteitä, ja nyt hallitus on myös varannut lisätalousarviossa 1,3 miljoonaa euroa määrärahaa näitten vaalien järjestämiseksi ja kunnille korvaamiseksi.
Eristyksessä olevien osalta haluan todeta sen, että se on äärimmäisen tärkeä kysymys, minkä edustaja Multala nostaa esille. Aina on jälkiviisastelun paikka, aina on helppoa katsoa taaksepäin ja katsoa, mitä meni väärin, mitä olisi voinut tehdä toisin. Nyt kun katson takaisin, tässä voi todeta, että THL:n kanta koskien eristyksessä olevien mahdollisuuksia äänestää tuli vasta helmikuussa, ja heidän näkemyksensä, edustaja Ranne, oli se, että vaikka eristyksessä oleva voi käydä koiran kanssa ulkona, niin eristyksessä olevan luona ei voi vaalivirkailija käydä ilman, että on sitä riskiä, että se tartunta tulee sille vaalivirkailijalle. Elikkä tässäkin ollaan oltu sillä kannalla, että oikeusministeriö myös kuuntelee THL:ää. Ja tässä asiassa nyt se ennakkoäänestysajan pidentäminen on yksi asia, joka parantaa tilannetta. Yleensä eristys kestää kymmenen päivää. Kun ennakkoäänestys pidennetään kahteen viikkoon, niin tässä se mahdollistaa myös sen, että äänioikeutettu voi tämän aikana äänestää. Mutta tähän yritetään löytää vielä myös toisenlaisia ratkaisuja, ja se työ on tällä hetkellä käynnissä ministeriössä.
Elikkä on tässä tehty töitä, ja arvoisat kansanedustajat, arvoisat perussuomalaiset, ette ole esittäneet mitään sellaista ratkaisua, miten olisi se koronatilanne silloin 5.3. saatu menemään toiseen suuntaan. Se on se ratkaisu. [Perussuomalaisten ryhmästä: Rajat kiinni!] Kun 5.3. THL esitti meille ja kaikille puoluesihteereille, että nyt me olemme todella hankalassa tilanteessa, kyllä me teknisesti olisimme voineet nämä vaalit pitää. [Jani Mäkelä: Hoitakaa hommanne!] Se olisi ollut mahdollista, ja se on myös THL:n viesti ollut, että kyllähän se teknisesti olisi mahdollista, mutta se ei olisi ollut vastuullista. Se olisi aiheuttanut ja mahdollistanut sen, että kansalaiset valitettavasti olisivat voineet saada tämän tartunnan. [Perussuomalaisten ryhmästä: Ei muuta kuin Citymarkettiin!]
Nyt kun tänään keskustellaan liikkumisen rajoittamisesta, niin, arvoisat perussuomalaiset, jos olette kuunnelleet tarkalla korvalla, mitä olen julkisuuteen sanonut, niin olen myös todennut, että jos meille tulee liikkumisrajoituksia, on vaikeata vaaleja järjestää. Tämän olen todennut myös tammikuussa. Kannattaa kuunnella ja lukea kaikkia uutisia eikä jättää sivulauseet lukematta.
Arvoisa puhemies! Teemme parhaamme, ja minä aion tehdä parhaani, [Puhemies koputtaa] ja kaikissa kunnissa saadaan tehdä parhaansa, jotta me pystymme kesäkuussa terveysturvalliset vaalit järjestämään.
Puhemies Anu Vehviläinen
:Edustaja Juvonen.