Allmänt
(1) I propositionen föreslås det att en utländsk arbetstagare garanteras en viss tid för att söka en ny arbetsplats, om anställningsförhållandet upphör i förtid eller oväntat och arbetstagarens uppehållstillstånd fortfarande är i kraft. Dessutom föreslås det att arbetsgivaren ska vara skyldig att underrätta Migrationsverket om ett anställningsförhållande upphör i förtid. Denna informationsskyldighet är förenad med hot om sanktioner. I propositionen föreslås det också att rätten att arbeta för innehavaren av ett uppehållstillstånd för arbetstagare utvidgas till att gälla branscher där det har konstaterats råda verklig brist på arbetskraft.
(2) Bakgrunden till propositionen är skrivningen i regeringsprogrammet om att uppehållstillstånd på grund av arbete ska förbindas med arbete starkare än för närvarande på så sätt att en person måste lämna Finland om personens anställningsförhållande upphör och personen inte inom tre månader har ingått ett nytt anställningsförhållande. Skrivningen ingår också i lagen i form av att arbetsgivare blir skyldiga att underrätta Migrationsverket när anställningsförhållandet upphör för personer som vistas i Finland med stöd av uppehållstillstånd på grund av arbete och att denna skyldighet är förenad med hot om sanktioner. Propositionen påverkas dessutom av EU:s direktiv om ett kombinerat tillståndEuropaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2024/1233 om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat (omarbetning), som ska sättas i kraft nationellt senast den 21 maj 2026.
(3) Syftet med propositionen är att den utländska arbetskraften ska stanna kvar i landet och under en eventuell arbetslöshet hitta nytt arbete och därigenom en grund för att fortsätta vistas i landet. Sammantaget anser förvaltningsutskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Förvaltningsutskottet tillstyrker lagförslagen i propositionen, men med följande anmärkningar och ändringsförslag.
Bestämmelser om skyddstid
(4) I propositionen föreslås det i enlighet med direktivet om ett kombinerat tillstånd bestämmelser om en särskild skyddstid för uppehållstillstånd på grund av arbete. Under denna skyddstid får uppehållstillståndet inte återkallas om arbetstagaren blir arbetslös i förtid eller oväntat. Tiden för att söka nytt arbete gäller endast i en situation där uppehållstillståndet fortfarande är giltigt, och längden på uppehållstillståndet är då högst den återstående längden på det giltiga tillståndet, men dock högst tre eller sex månader beroende på längden på vistelsen i landet. Dessutom föreslås nationella bestämmelser om att specialsakkunniga, innehavare av EU-blåkort, ledningen på högsta nivå och mellannivå i företag samt chefer och specialister som fått ett ICT-uppehållstillstånd ska få en skyddstid på sex månader oberoende av hur länge de har vistats i landet.
(5) Det har inte tidigare föreskrivits om en skyddstid i lag och processen för återkallande av uppehållstillstånd har kunnat inledas så snart som Migrationsverket har fått vetskap om att villkoren för tillståndet inte längre uppfylls. Å andra sidan har bestämmelsen inte heller förpliktat Migrationsverket att vidta åtgärder.
(6) I inkomna utredningar ansåg en del av dem som gav yttrande att skyddstidernas längd är otillräcklig. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet konstaterar i sitt utlåtande (AjUU 15/2024 rd) att bestämmelserna är i linje med bestämmelserna i de övriga nordiska länderna. Sverige har en skyddstid på tre månader. I Danmark och Norge ska arbetstagaren lämna in information om att arbetet upphört (i Danmark inom två dagar och i Norge inom en vecka), vilket är en förutsättning för att få ett arbetssökningsvisum för sex månader. Direktivet om ett kombinerat tillstånd medför i praktiken att det i alla EU-länder kommer att föreskrivas om skyddstider åtminstone enligt den miniminivå som förutsätts i direktivet.
(7) Förvaltningsutskottet fäster dessutom uppmärksamhet vid att de föreslagna periodernas längd beräknas så att tidsfristerna börjar löpa först från uppsägningstidens slut. Vidare påpekar utskottet att det i förslaget också har beaktats konkurrensförbudsavtal där skyddstiden inleds först efter den bindningstid som anges i avtalet, trots att anställningsförhållandet inte längre är i kraft.
(8) Förvaltningsutskottet har också fäst uppmärksamhet vid tidpunkten då skyddstiden löper ut. Det har bland annat varit oklart om det för att ett uppehållstillstånd ska fortsätta att gälla förutsätts att personen börjar arbeta i ett nytt anställningsförhållande under skyddstiden eller om det räcker med att personen ingår ett nytt arbetsavtalsförhållande under skyddstiden.
(9) Förvaltningsutskottet konstaterar att utgångspunkten för utlänningslagen (301/2004) är att utlänningars försörjning ska vara tryggad och att det i samband med ansökan om fortsatt tillstånd i efterskott kan konstateras att försörjningen har varit tryggad. När det gäller tillstånd som grundar sig på arbete innebär detta att det varje månad ska finnas tillräckliga löneinkomster. Propositionen ändrar på detta, eftersom den inte ställer något sådant krav under den föreslagna skyddstiden. Enligt utredning till utskottet ska det nya arbetet inledas och lönen för det synas i inkomstregistret senast omedelbart efter det att skyddstiden löpt ut och lönen ska befinna sig minst på den nivå på vilken tillstånd på grund av arbete kan beviljas. Utskottet konstaterar för tydlighetens skull att Migrationsverket kan återkalla ett gällande tillstånd eller avslå en ny ansökan, om det framgår att löneinkomsterna inte har varit tillräckliga omedelbart efter skyddstiden.
Utvidgning av rätten att arbeta
(10) Enligt den utlänningslag som gäller fastställs rätten att arbeta till en eller flera branscher när uppehållstillstånd för arbetstagare beviljas. Arbetstagaren får fritt byta arbetsgivare under tillståndets giltighetstid, förutsatt att branschen inte blir en annan. Om branschen ändras ska arbetstagaren ansöka om ett nytt uppehållstillstånd och rätten att arbeta börjar först när det nya tillståndet beviljats. Enligt förslaget ska rätten att arbeta med stöd av uppehållstillstånd för arbetstagare utvidgas till att gälla branscher där det har konstaterats råda riksomfattande brist på arbetskraft. En förutsättning är dock att uppehållstillståndet fortfarande är i kraft. Med tanke på den fortsatta vistelsen i landet är det viktigt att ett anställningsförhållande enligt förteckningen ger utlänningen tillräckliga inkomster för att hans eller hennes uppehållstillstånd inte ska återkallas och för att han eller hon ska kunna få ett nytt uppehållstillstånd för arbete.
(11) Förvaltningsutskottet välkomnar i likhet med arbetslivs- och jämställdhetsutskottet (AjUU 15/2024 rd) att rätten att arbeta utvidgas till branscher där det råder brist på arbetskraft. Förändringen ger bättre förutsättningar att svara på bristen på arbetskraft och få dem som flyttat till Finland för att arbeta att stanna kvar.
(12) Förvaltningsutskottet anser dock att det är en brist att det av propositionen inte framgår vilken riksomfattande förteckning över branscher med brist på arbetskraft som ska tillämpas när förteckningen ändras under skyddstiden. I specialmotiveringarna till propositionen (s. 48) konstateras att det i bestämmelsen inte föreskrivs om cykeln för fastställande av branscher med brist på arbetskraft, men med beaktande av förfarandena för fastställande och reglering av dessa kan en reglering en gång om året anses vara utgångspunkten. Utskottet betraktar det som viktigt att innehavaren av uppehållstillstånd, dennes arbetsgivare och myndigheterna har tydlig och aktuell information om tillåtna yrken. Vidare anser utskottet, med avseende på att arbetskraft som redan finns i landet ska hållas kvar och finna sysselsättning, att både den gällande och den tidigare förordningen kan tillämpas under skyddstiden när det gäller branscher där det har konstaterats råda verklig brist på arbetskraft. Utskottet föreslår på det sätt som framgår av detaljmotiveringen att det till den föreslagna 81 a § fogas ett nytt 3 mom. som preciserar regleringen till denna del.
Arbetsgivares informationsskyldighet
(13) I lagförslag 1—3 i propositionen föreslås att en arbetsgivare ska vara skyldig att inom fjorton dagar från det att en utländsk arbetstagares anställningsförhållande har upphört underrätta Migrationsverket om saken. Förvaltningsutskottet ställer sig bakom förslaget. Hittills har underrättelser om anställningsförhållanden som upphört lämnats i varierande mån, och ofta har myndigheten inte fått någon information alls. Detta har försatt arbetstagarna i en ojämlik ställning, eftersom återkallandet av uppehållstillståndet och vidtagandet av åtgärder i anslutning till det i stor utsträckning har varit beroende av om arbetsgivaren har meddelat att anställningsförhållandet upphört eller inte, vilket också har påverkat hur länge arbetstagaren har kunnat söka nytt arbete.
(14) Vid utfrågningen i förvaltningsutskottet har man fäst särskild uppmärksamhet vid kortvariga anställningsförhållanden, såsom snuttjobb, och informationsskyldigheten till följd av att de upphör. Enligt utredning till förvaltningsutskottet gäller arbetsgivarens nya informationsskyldighet endast en situation där grunden för ett uppehållstillstånd som beviljats för arbete faller bort i förtid. Detta innebär att om en utlännings uppehållstillstånd fortsätter att gälla, dvs. det egentliga bakomliggande anställningsförhållandet kvarstår, men det ytterligare arbete som utförts under tillståndets giltighetstid upphör på grund av att det var kortvarigt, uppsägning eller av någon annan orsak, föreligger det ingen skyldighet att informera om att det ytterligare arbetet har upphört, eftersom det ytterligare arbetet inte inverkar på det beviljade uppehållstillståndet och inte heller på skyddstiden. Utskottet konstaterar för tydlighetens skull att informationsskyldigheten således inte tillämpas då ett anställningsförhållande upphör, om anställningsförhållandet i fråga inte har legat till grund för beviljandet av ett uppehållstillstånd.
(15) Dessutom understryker utskottet att informationsskyldigheten enligt förslaget till 82 § 2 mom. 3 punkten i utlänningslagen ska tillämpas på arbetsgivaren i det anställningsförhållande som upphör, om uppehållstillstånd för arbete har beviljats på grundval av två eller flera anställningsförhållanden och ett av dem upphör. Oftast handlar det i dylika fall om tillstånd som beviljats exempelvis för städning, där flera hushåll tillsammans har sysselsatt en utlänning i städarbete. Förvaltningsutskottet anser att den arbetsgivare som säger upp ett anställningsförhållande inte nödvändigtvis har en uppfattning om anställningsförhållandets betydelse för uppehållstillståndet då arbetsgivarna är fler än en. Att ett anställningsförhållande upphör innebär inte nödvändigtvis att grunden för tillståndet upphör att gälla men då Migrationsverket underrättats om upphörandet kan verket bättre bedöma helhetsläget i fråga om anställningsförhållandena och exempelvis lönebeloppet samt vidta behövliga åtgärder då det framgår att exempelvis löneinkomsterna inte är tillräckliga.
Utnyttjande av inkomstregistret
(16) Vid sakkunnigutfrågningen föreslog en del av dem som gav yttrande att man för att minska arbetsgivarnas administrativa börda skulle ersätta arbetsgivarens föreslagna informationsskyldighet genom att utnyttja Skatteförvaltningens inkomstregisteruppgifter. Enligt utredning till utskottet anmäler arbetsgivarna redan för närvarande till inkomstregistret uppgifter om utbetalda löner och till vissa delar också uppgifter om att anställningsförhållanden upphört. Också Migrationsverket utnyttjar redan i nuläget inkomstregistret utöver andra myndighetsregister vid efterhandskontrollen av uppehållstillstånd.
(17) Enligt gällande utlänningslag ska en arbetsgivare som anställer en icke-unionsmedborgare, en därmed jämförbar person eller en familjemedlem till någon av dessa lämna Migrationsverket information om den arbetstagare som anställts, anställningsförhållandets längd, lönen, arbetstimmarna och det kollektivavtal som ska tillämpas. Informationen ska lämnas i webbtjänsten Enter Finland. Vid utfrågningen i utskottet har det framförts att tjänsten Enter Finland också har en rapporteringskanal för anställningsförhållanden som upphört i förtid. I beredningsskedet har detta ansetts vara det effektivaste sättet för att lämna underrättelser direkt till Migrationsverket utan mellanskeden. Det skulle också vara lätt att i tjänsten konstatera när skyddstiden börjar och hur länge den varar. Likaså har det föreslagna sättet att lämna underrättelser konstaterats vara tydligast att tillämpa med tanke på sanktionsbestämmelserna, eftersom skyldigheterna föreskrivs i lag och åsidosättandet av skyldigheterna därför är lätt att påvisa.
(18) Enligt utredning till utskottet kan informationsskyldigheten ordnas också via inkomstregistret. Detta förutsätter dock olika ändringar i lagstiftningen och systemen. Det är dock inte möjligt att planera och genomföra ändringarna inom den föreslagna tidtabellen.
(19) Utskottet anser att ett mångsidigt utnyttjande av inkomstregistret är ett förnuftigt mål när det gäller att minska företagens administrativa börda. Vidare anser utskottet att det är viktigt att utreda om inkomstregistret kan utnyttjas för de ändamål som nämns ovan. Samtidigt föreslår utskottet att det utreds om arbetsgivarens nuvarande informationsskyldighet i fråga om sådana anställningar som avses ovan också kan fullgöras i inkomstregistret.
Uppföljning
(20) Utskottet påpekar att till utskottet inkomna utredningar innehåller delvis inbördes motstridiga synpunkter på såväl skyddstidens längd, utvidgning av rätten att arbeta, underrättelser om att anställningsförhållandet upphör och tillämpningen av dessa bestämmelser. Förvaltningsutskottet anser det vara viktigt att följa hur regleringen fungerar med tanke på att den utländska arbetskraften ska stanna i landet och ha möjligheter att hitta nya arbetsplatser samt ökningen av arbetsgivarnas administrativa börda och att det vid behov lämnas en proposition om ändring av regleringen.