Ministereiden karenssi
Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta antoi 22.9.2014 suosituksen toimenpiteiksi ministerien siirtyessä toisiin tehtäviin. Neuvottelukunta esitti, että hallituksen järjestäytyessä sen jäsenet sitoutuvat ilmoittamaan aikomuksestaan mahdollisesti siirtyä pois ministerin tehtävästä valtionhallinnon ulkopuolelle.
Pääministeri Sanna Marinin hallituskauden alussa 10.12.2019 valtioneuvosto teki periaatepäätöksen, jonka perusteella valtioneuvoston jäsenet sitoutuvat vapaaehtoisesti ilmoittamaan pääministerille ja valtion virkamieseettiselle neuvottelukunnalle aikomuksestaan siirtyä muihin tehtäviin.
Ministereiden karenssia koskevaa lainsäädäntöä valmisteltiin pääministeri Sanna Marinin hallitusaikana. Sen oli määrä voimaan tullessaan korvata sitoumus, jonka virkamieseettinen neuvottelukunta on suosittanut hallituksen jäseniä antamaan silloin, kun uusi hallitus järjestäytyy. Hankkeessa säädettiin menettelyistä, joilla eturistiriitatilanteita voidaan ehkäistä ja välttää valtioneuvoston jäsenen siirtyessä toisiin tehtäviin.
Hallituksen esitys HE 192/2022 laeiksi valtioneuvoston jäsenen tehtävään liittyvästä karenssista sekä sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta annettiin eduskunnalle syksyllä 2022. Asia eteni perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Lakiehdotusta ei kuitenkaan ehditty käsitellä loppuun ja se raukesi vaalikauden 2019–2022 päättyessä.
Ministereiden karenssilain uudistaminen on uudelleen mukana
pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa 20.6.2023. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa valtion virkamieslain mukaisen karenssiajan määrittelyä eri ministeriöissä, säätää menettelyistä, joilla eturistiriitatilanteita voidaan ehkäistä ja välttää valtioneuvoston jäsenen siirtyessä toisiin tehtäviin sekä viedä loppuun laki valtioneuvoston jäsenen tehtävään liittyvästä karenssista.
Valtioneuvosto teki 20.6.2023 myös periaatepäätöksen ministerin toimenpiteistä hänen siirtyessään muihin tehtäviin tai muuhun toimintaan. Valtioneuvoston jäsenet sitoutuvat vapaaehtoisesti ilmoittamaan pääministerille ja valtion virkamieseettiselle neuvottelukunnalle aikomuksestaan siirtyä muihin tehtäviin tai muuhun toimintaan pääministeri Petteri Orpon hallituskaudella.
Sitoutuminen koskee koko ministeriaikaa. Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta voi ilmoituksen perusteella suosittaa ministerille enintään kuuden kuukauden karenssiaikaa ennen uuden tehtävän vastaanottamista tai toiminnan aloittamista, jos ministerin siirtyminen muihin tehtäviin tai muuhun toimintaan aiheuttaisi eturistiriidan suhteessa ministerin tehtävän vastuualueeseen, tehtäviin tai toimialaan, tai jos siirtyminen olisi muutoin omiaan heikentämään luottamusta julkisen hallinnon toimintaan.
Hallituksen esitys
HE 90/2024 vp laeiksi valtioneuvoston jäsenen tehtävään liittyvästä karenssista sekä sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta annettiin eduskunnalle 12.9.2024. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.9.2027.
Hallituksen esityksen mukaan ministerin oikeutta siirtyä toimikautensa päätyttyä julkishallinnon ulkopuolisiin tehtäviin voitaisiin rajoittaa enintään 12 kuukauden määräajaksi. Edellytyksenä olisi, että ministerin asemassa on saatu julkisuutta rajoittavien säännösten suojaamaa tietoa, jota voidaan uudessa tehtävässä hyödyntää. Oikeutta voitaisiin rajoittaa myös, jos uuteen tehtävään siirtymisen katsottaisiin jostain muusta erityisestä syystä johtavan eturistiriitaan ministerinä toimimiseen nähden.
Tarkoituksena on perustaa karenssilautakunta, jolle ministerin olisi ilmoitettava aikomuksestaan siirtyä uuteen tehtävään. Karenssilautakunta voisi määrätä karenssin. Karenssin ajalta maksettaisiin ministerin palkkiota vastaava korvaus.