Miten Euroopan parlamentin suomalaiset jäsenet sijoittuvat parlamentin poliittisiin ryhmiin?

Euroopan parlamentin jäsenet toimivat poliittisissa ryhmissä. Jäsenet eivät ole ryhmittyneet kansallisuuden vaan poliittisten kantojen mukaan. Tällä hetkellä parlamentissa on seitsemän poliittista ryhmää.

​​​​Euroopan parlamentissa on 720 jäsentä eli meppiä eli europarlamentaarikkoa. He edustavat lähes 450:tä miljoonaa Euroopan unionin kansalaista 27 jäsenvaltiosta. Vuodesta 1979 unionin kansalaiset ovat valinneet parlamentin jäsenet suorilla kansanvaaleilla viiden vuoden toimikaudelle.

Edustajanpaikat jaetaan jäsenvaltioiden väkiluvun perusteella. Vuoden 2019 vaaleissa Suomesta valittiin 14 meppiä. Kesäkuun 2024 EU-vaaleissa valittiin yhteensä 720 meppiä, joista 15 Suomesta. 

Euroopan parlamentin jäsenet toimivat poliittisissa ryhmissä. Jäsenet eivät ole ryhmittyneet kansallisuuden vaan poliittisten kantojen mukaan. Tällä hetkellä parlamentissa on seitsemän poliittista ryhmää. Ryhmillä on keskeinen rooli esimerkiksi parlamentin työskentelyssä lainsäädäntö- ja budjettiasioissa. Poliittiset ryhmät ovat myös avainasemassa, kun parlamentille valitaan puhemies ja muita johtohenkilöitä.

Poliittisen ryhmän muodostamiseen tarvitaan 23 jäsentä vähintään neljäsosasta jäsenvaltioita. Jäsen voi kuulua vain yhteen poliittiseen ryhmään. Osa jäsenistä on sitoutumattomia eli he eivät kuulu mihinkään poliittiseen ryhmään. 

Suomen mepit jakautuvat poliittisiin ryhmiin seuraavasti​

Identiteetti ja demokratia -ryhmässä​ ei ole enää suomalaisia edustajia. Perussuomalaiset edustajat siirtyivät vaalikaudella (2019–2024) Euroopan konservatiivit ja reformistit-ryhmään.

​​Lisätietoja

Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät, Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentin jäsenet jäsenvaltion ja poliittisen ryhmän mukaan, Euroopan parlamentti

​Europarlamenttivaalit 2024 tulokset, Oikeusministeriö

Europarlamenttivaalit 2024 kansalliset tulokset Suomi​, Euroopan unioni

Julkaistu 26.4.2024 9.05
Muokattu 17.6.2024 12.42