Ensimmäinen äänestyskone käyttöön 1927
Eduskunta päätti 30.3.1926 kansliatoimikunnan ehdotuksesta hankkia äänestyskoneen, jolla korvattaisiin huutoäänestykset. Saatujen tarjousten perusteella hankkeen arvioitiin maksavan 160 000 markkaa (noin 63 000 euroa vuoden 2023 rahassa). Ruotsista hankittu äänestyskone saatiin käyttöön jo seuraavan vuoden syksynä, jolloin eduskunta toimi vielä Heimolan talossa. Ensimmäinen koneäänestys suoritettiin 20.9.1927, ja se koski määrärahan myöntämistä itsenäisyyden muistomerkkikilpailun järjestämistä varten.
Koneäänestys oli suljettu, eli vain äänten yhteismäärä näkyi istuntosalin seinällä ja puhemiehen pöydällä olevasta näyttölaitteesta. Kansanedustajan yksilöllistä ääntä rekisteröivää näyttölaitetta ei äänestyskoneeseen hankittu, vaikka tekniset mahdollisuudet siihen jo tuolloin olivat.
Koneäänestys oli ensisijainen menettely, mutta lippuäänestys oli toimitettava aiemmin ehdoin eli sitä vaadittaessa tai määräenemmistöpäätöksissä. Eduskunnan uusi työjärjestys mahdollisti myös enemmistön toteamisen seisomaan nousten tapahtuvalla äänestyksellä. Jos seisomaan nousu ei puhemiehen tai kansanedustajan mielestä antanut selvää vastausta, oli toimitettava koneäänestys. Seisomaan nousua hyödynnettiin esimerkiksi budjettikäsittelyssä, jossa äänestyksiä oli useita.
Lippuäänestys voitiin jatkossa toteuttaa avoimena, jolloin umpilipuin suoritettavat äänestykset jätettiin vaaleihin, joissa ne ovat edelleen käytössä.
Avoin lippuäänestys toteutettiin, jos
- äänestyskoneessa oli teknisiä ongelmia
- äänet näyttivät menneen tasan
- 20 kansanedustajaa seisomaan nousten pyysi lippuäänestystä
Avoimessa lippuäänestyksessä edustajilla oli nimellä varustettuja erivärisiä lippuja, jotka käytiin nimenhuudon mukaisesti pudottamassa uurnaan. Yksilölliset äänet merkittiin pöytäkirjaan. Tätä taas hyödynnettiin, jotta kunkin edustajan kannat saatiin julki suljetun koneäänestyksen tarjoaman anonymiteetin suojasta.